Slovensko má na slovenský „oštiepok“ ochranou známku již z období ČSSR, sýr se však již vyráběl ve valašských osadách prokazatelně od 18. století na obou stranách hranice mezi královstvím českým a uherským. Valaši do Království českého došli v 15. století a usadili se u východních hranic. Původní oštěpek se vyrábí z mléka ovcí plemene Valaška. Může se do něj přidávat i kravské mléko, jé polosladký, lehce kyselý a může být i uzený, ve tvaru šišky, vejce či...
Slovensko má na slovenský „oštiepok“ ochranou známku již z období ČSSR, sýr se však již vyráběl ve valašských osadách prokazatelně od 18. století na obou stranách hranice mezi královstvím českým a uherským. Valaši do Království českého došli v 15. století a usadili se u východních hranic. Původní oštěpek se vyrábí z mléka ovcí plemene Valaška. Může se do něj přidávat i kravské mléko, jé polosladký, lehce kyselý a může být i uzený, ve tvaru šišky, vejce či elipsy. Vytlačuje se z dřevěných forem, dává se do slaného nálevu na necelý den, podle velikosti, potom se suší až do zežloutnutí. Nejžádanější jsou ručně dělané sýry, tzv. salašnickým způsobem.
Trvanlivost 75dni. Jánošíkův oštěpek na gril uzené 285g/10ks.
Trvanlivost 75 dní. Jánošíkův oštěpek je tradiční pochoutka na gril, lze ho připravit v troubě, na pánvi či v mikrovlnné troubě.
Lahodný pařený sýr z kravského mléka.
Lahodný pařený sýr z kravského mléka, uzený na bukových štěpech.
Jánošíkův oštěpek - uzený 175g O/Z s 50g brusinkové omáčky zdarma
Jánošíkův oštěpek - uzený 175g O/Z s 50g chilli omáčkou zdarma
Jánošíkův oštěpek - uzený 175g O/Z s 50g barbecue omáčkou zdarma